Γαστρονομία

Εκτός από την ιδιάζουσα και σπάνια φυσική της ομορφιά, η Σαντορίνη θεωρείται και εξαιρετικός γαστρονομικός προορισμός, διαθέτοντας μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια, αλλά και οινοποιεία στην Ελλάδα. Τα εξαιρετικά και φημισμένα τοπικά προϊόντα του νησιού αντλούν τη νοστιμιά τους από το ιδιαίτερο ηφαιστειακό έδαφος και, φυσικά, από τη θαλασσινή αύρα και το ηλιόλουστο περιβάλλον του Αιγαίου. Η κουζίνα της Σαντορίνης διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα, μοναδικής γεύσης, που είναι κατάλληλα για μια υγιεινή διατροφή. Αναμφισβήτητα, το ηφαιστειογενές έδαφος χάρισε στο νησί μια ιδιαίτερη γκάμα τοπικών προϊόντων, αλλά και κρασιών. Τα λαχανικά που ευδοκιμούν σε τούτο τον τόπο έχουν μια γεύση που… κάνει τη διαφορά και τα προτιμούν chef από όλη την Ελλάδα!

Η περίφημη Φάβα της Σαντορίνης έχει μια πλούσια, μεστή και γλυκιά γεύση. Προέρχεται από ένα όσπριο, το λαθούρι, που

πιστεύεται ότι υπάρχει στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια. Απολαύστε τη μαζί με κάππαρη ή… «παντρεμένη» με κρεμμύδια!

Το Ξερικό Ντοματάκι της Σαντορίνης έως το 1950 στήριζε την οικονομία του νησιού. Έχει έντονη γλυκιά γεύση, φλούδα πιο χονδρή από εκείνη της κλασικής ντομάτας και μέγεθος κερασιού. Το Ξερικό ή Άνυδρο Ντοματάκι δεν ποτίζεται, αλλά αρκείται στην πρωινή υγρασία. Δοκιμάστε το στη σαλάτα, λιαστό, ως γλυκό του κουταλιού ή στους περίφημους ντοματοκεφτέδες του νησιού.

Μην παραλείψετε, ακόμα, να δοκιμάσετε την Κάππαρη Σαντορίνης, που χαρίζει στις σαλάτες, αλλά και τις σάλτσες, μια υπέροχη γεύση. Η Άσπρη Μελιτζάνα έχει ελάχιστα σπόρια και εξαιρετικά γλυκιά γεύση, ενώ το Χλωρό Τυρί του νησιού έχει κρεμώδη υφή και συνδυάζεται άψογα με τα λευκά Σαντορινιά κρασιά. Τέλος, το Κατσούνι είναι το σαντορινιό αγγούρι και η γεύση του είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη, όταν είναι άνυδρο. Αν δεν κοπεί έγκαιρα, το Κατσούνι αποκτά γεύση πεπονιού.