Τα κρασιά της Σαντορίνης

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό σε ολόκληρη την Ελλάδα και χαρίζει στο νησί τα διάσημα κρασιά του. Μια σειρά από παράγοντες συντελούν στην πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών και τους χαρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αν και δεν υπάρχουν πηγές, οι βροχές του χειμώνα συγκρατούνται στο βάθος του εδάφους, λόγω της συνεκτικότητάς του, με αποτέλεσμα το αμπέλι να μην υποφέρει από ξηρασία. Το καλοκαίρι, από την άλλη, οι έντονες ακτίνες του ήλιου τραβούν το νερό προς την επιφάνεια, τροφοδοτώντας τα φυτά. Αλλά και τα μελτέμια του Αυγούστου παίζουν το ρόλο τους, αφού εμποδίζουν την υγρασία να μένει πάνω στα σταφύλια.

Το Λευκό Ασύρτικο καλλιεργείται σε ποσοστό 80%, ενώ σε μικρότερες ποσότητες καλλιεργούνται το Αθήρι και το Αϊδάνι. Στις ερυθρές ποικιλίες ξεχωρίζουν η Μαντιλαριά και το Μαυροτράγανο.

Δοκιμάστε το Vinsanto, ένα πολύ ξεχωριστό γλυκό κρασί, στο χρώμα του κεχριμπαριού, με πληθωρική γεύση, άρωμα σταφίδας, μελιού και ξηρών φρούτων. Το παραδοσιακό κρασί της Σαντορίνης είναι το Νυχτέρι, που φαίνεται να πήρε το όνομά του από τη διαδικασία οινοποίησής του, που γινόταν τη νύχτα, με δροσιά.